Ondergesneeuwde talenten

Onzichtbaar zijn

Opeens staan ze weer in volle bloei, in veel parken en tuinen zie je sneeuwklokjes.

Na een heel jaar onzichtbaar te zijn geweest, kondigen sneeuwklokjes nu stralend het einde van de winter aan. Onzichtbaar zijn betekent overigens niet dat ze afwezig waren. De bolletjes zijn natuurlijk het hele jaar in verschillende stadia aanwezig in de grond.

Het mooie van de natuur is, dat als de omstandigheden goed zijn, het gaat zoals het gaat. Het is een cyclus van rust, groei, bloei en onzichtbaar worden.

Met talenten is het eigenlijk net zo. Soms zijn je talenten volop in bloei, maar er zijn ook momenten dat je even niks met één van je talenten doet. Misschien weet je zelfs niet eens, dat een bepaald talent een talent van je is en is het nog onzichtbaar.

Zichtbaar maken

Om talenten zichtbaar te maken is het nodig dat talenten door iemand gezien en benoemd worden.

Voor iemand anders kan je vaak zo een aantal talenten opnoemen, maar talenten van jezelf benoemen is best lastig. Je eigen talenten zijn voor jezelf zo gewoon, dat je het niks bijzonder vindt.

Ik dacht altijd dat ik geen talenten had. Op school kon ik aardig meekomen, maar niet buitengewoon. In het klarinetensemble mocht ik altijd de vierde stem spelen, maar nooit de eerste. Bij ballet mocht ik meedoen met uitvoeringen, maar ik werd ik nooit uitgekozen om auditie te doen.

Totdat ik doorkreeg dat talent niet iets is waar je excellent in bent.Talent is juist iets waar je blij van wordt.Talent is iets dat je heel leuk vindt om te doen. Talent is iets waar je de tijd bij vergeet.Talent blijkt iedereen te hebben.

Tijdlijn

Het is leuk om te bedenken waar je als kind blij van werd en je eigen tijdlijn van één van je talenten in kaart te brengen. Fijne vragen hiervoor zijn:

  • Welke activiteiten vond je leuk om te doen?
  • Wie heeft ervoor gezorgd dat je deze activiteit kon doen?
  • En wie heeft dit talent bij jou ontdekt?

Op mijn zevende verjaardag kreeg ik twee poëziealbums cadeau. Eentje van een vriendinnetje en eentje van mijn zus. Ik weet nog goed dat mijn moeder zei dat als ik wilde, ik wel een poëziealbum mocht ruilen voor iets anders. Maar dat hoefde echt niet van mij. Het waren mijn twee mooiste cadeaus.

Al mijn vriendinnetjes op school hadden een poëziealbum, ik genoot van het schrijven van rijmpjes. Mijn oma zag dat ik dit ontzettend leuk vond om te doen. Ik mocht zelfs van haar in haar poëziealbum een zelfgemaakt gedichtje schrijven. En hele mooie oude plaatjes van vroeger uitkiezen en erbij plakken. Ik voelde mij heel bijzonder.

Veel later op de middelbare school in Havo 4 kregen we bij Nederlands een lesmodule over gedichten. In die periode schreef ik zelf ook wat gedichten en verhalen. Een aantal hiervan heb ik aan de Nederlandse leraar laten lezen. Hij reageerde heel positief en moedigde mij aan om door te gaan met schrijven.

Maar het gaat zoals het gaat. De examentijd in Havo 5 zorgde dat weinig tijd overbleef om te schrijven. Het talent sneeuwde onder. Pas jaren later toen ik tijdens een talentvolle studiedag een eigen tijdlijn maakte herontdekte ik mijn talent van de ‘Woordkunstenaar’.

Inzetten

Misschien denk je: ‘Best leuk dat je dat ontdekt hebt, maar wat heb je eraan?’

Voor veel mensen geldt dat ze een groot deel van hun kostbare tijd aan hun baan besteden. Als je in je werk je talenten niet kwijt kunt, kan het zijn dat op een gegeven moment je batterij onvoldoende oplaadt. De kans bestaat dat je steeds vaker uitgeblust uit je werk komt. Je hebt ’s avonds weinig puf en je doet sneller onaardig tegen je huisgenoten. Iedereen heeft wel eens even van die momenten. Je weet gewoon niet meer zo goed waar je echt blij van wordt.

Als je je talenten kent, kan je ze bewust inzetten. Je kan kijken of je je talenten ergens anders kan laten floreren, bijvoorbeeld in sport of vrijwilligerswerk. Zodat je bewust je batterij oplaadt en meer in balans blijft.

Naast deze inzichten voor jezelf, is het waardevol om door de talentenbril naar je kinderen te kijken. Voor hen geldt ten slotte ook dat ze hun talenten zo vanzelfsprekend vinden, niks bijzonders aan…

Het is fijn als talent al op jonge leeftijd gezien en benoemd wordt. Een kind krijgt meer zelfvertrouwen en kan steviger staan. Dat wil je ieder kind toch meegeven voor de toekomst.

Aan de slag

Raakt jouw batterij wat leeg? Weet jij op het moment even niet zo goed meer waar je blij van wordt? Wil jij je ondergesneeuwde talenten herontdekken?

Of heeft je kind een steuntje in de rug nodig en denk je dat het goed is voor je kind dat het zijn/haar talenten ontdekt?

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Het beste kan je het contactformulier invullen. Vervolgens neem ik contact met je op om een afspraak te maken. Zodat we op een rustig moment kennis kunnen maken en jij kan bepalen of wandelcoaching en/of talentcoaching passend is.

Foto | Ondergesneeuwde talenten | Natalie Zuidam Coaching en Training