Focus op talent

Inzichten

‘Waar werd ik afgelopen jaar blij van? Waar ga ik dit jaar meer van doen?’

Met een glimlach op mijn gezicht realiseer ik mij dat ik mijzelf een heel ander soort vraag stel dan een aantal jaren geleden. Ik richt mij nu op positiviteit. Vroeger richtte ik mij op waar ik ontevreden over was. In december maakte ik vaak een lijstje met goede voornemens. In januari startte ik vol goede moed om vervolgens een paar maanden later te concluderen dat het mij dit keer weer niet gelukt was:

 • Vaker het huis opruimen en schoonmaken
 • Vaker naar de sportschool
 • Notulen eerder klaar hebben

Het zijn activiteiten die mij geen energie geven.

Nu begrijp ik dat als ik mij focus op activiteiten waarbij ik onvoldoende mijn talenten kan inzetten, het juist een averechtse werking heeft. Op een gegeven moment ben ik klaar met proberen en laat ik het voor wat het is. Doorzetten ontbreekt.

Terwijl als ik activiteiten doe waar ik blij van word, activiteiten die vanzelf lijken te gaan, activiteiten waar ik de tijd bij vergeet, doorzetten vanzelfsprekends is:

 • De tuin onderhouden
 • Een rondje hardlopen of een wandeling maken
 • Opdrachten voor de wandelcoachopleiding uitwerken

Het zijn activiteiten die mijn batterij opladen. Hier zijn talenten in actie en bij mij zorgt dat voor groei.

Keuzes

‘Waar werd ik afgelopen jaar blij van? Waar ga ik dit jaar meer van doen?’

Afgelopen jaar werd ik enorm blij van de Basis wandelcoachopleiding. Voor de opleiding ben ik veel buiten in de natuur geweest om naast de coachtrajecten ook eigen opdrachten uit te voeren. Buiten zijn brengt mij veel goeds. Het maakt niet uit of het nu hardlopen, wandelen of zitten op een bankje is: Deze activiteiten brengen mij rust en ontspanning. Ze geven mij inzichten en verhogen mijn creativiteit. In de natuur kan en mag ik zijn. Dit jaar ga ik door met de Register wandelcoachopleiding. De uitslag van de Clifton Strengths Test, ter voorbereiding op deze opleiding, laat mij zien dat deze keuze past bij mijn talenten. ‘Maximalisering’ en ‘Leergierigheid’ zijn mijn twee sterkste punten.

In ‘Maximalisering’ herken ik het talent van de ‘Groeimotor’: ik zie waar anderen goed in zijn en help ze graag om daar nog beter in te worden. Ik moedig aan bij elke kleine stap die ze zetten. Als coach stel ik waarderende vragen om mensen hun eigen kleine stappen te laten verwoorden en inzicht te geven in hun groei. Ik word heel blij als ik zie dat anderen vooruitgang boeken.

‘Leergierigheid’ komt overeen met het talent van de ‘Kennisspons’: blijven ontwikkelen is voor mij het voeden van dit talent. De Register wandelcoachopleiding geeft ruimte aan mijn talenten ’Groeimotor’, ‘Kennisspons’, ‘Bewuste beweger’ en ‘Momentgenieter’

Dit is oprecht doen waar ik blij van word.

Wensen

‘Waar werd jij afgelopen jaar blij van? Waar wil jij dit jaar meer van doen?’

Soms zijn deze vragen niet zo eenvoudig te beantwoorden. Inzicht hebben in je talenten kan je helpen deze vragen te beantwoorden. En vervolgens weten hoe je je talenten kan inzetten, kan je veel moois opleveren:

 • Wil je steviger in je schoenen staan?
 • Wens je meer rust en ontspanning?
 • Verlang je naar meer veerkracht?
 • Zoek je meer balans voor werk en privé?
 • Wil jij aan de slag met je talenten?

Vul het contactformulier in en stuur het naar mij op. Dan maken we een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zodat jij kunt onderzoeken wat talentcoaching en/of wandelcoaching voor jou kan betekenen.

Foto | Focus op talent | Natalie Zuidam Coaching en Training