Keuzes maken
Eva zucht. Was het maken van keuzes maar altijd zo eenvoudig als bij dit knooppuntenpaaltje.
- Je gaat links of rechts.
- Je kiest voor A. of B.
- Ze gaat naar Anna of ze gaat naar Bibi.
Maar als ze vandaag alleen maar naar Anna gaat dan is Bibi ongetwijfeld vreselijk teleurgesteld in haar. Bibi heeft haar net een appje gestuurd. Bibi heeft op dit moment een luisterend oor en een cappuccino in hun favoriete koffietentje nodig. Eva twijfelt want Anna is al een paar dagen ziek. Eva heeft beloofd dat ze vandaag de hond uitlaat, zodat Anna nog even lekker in bed kan blijven.
Waar doet ze goed aan?
Als ze bij alle twee langsgaat heeft ze geen tijd meer om dat mooie boek uit te lezen, dat terug moet naar de bibliotheek. Morgen lukt het ook niet om bij haar vriendinnen langs te gaan, dan moet ze weer werken. Na haar werk staat een kort bezoekje aan haar moeder op de planning. Haar moeder wordt steeds vergeetachtiger en dat is te merken aan de lege koelkast…
Ze wil ook helemaal geen nee zeggen tegen haar vriendinnen. Ze wil het voor iedereen zo goed mogelijk doen.
Maar hoe doet ze dat?
Tranen prikken achter haar ogen. Altijd voor iedereen klaar staan breekt haar steeds meer op.
En dan haar werk, daar moet ze ook echt nog wat mee. Ooit heeft ze vol passie voor deze baan gekozen. Maar op dit moment weet ze niet of ze nog wel echt blij wordt van haar werk.
Ze merkt dat ze zich steeds vaker irriteert aan collega’s die beloven iets op te pakken en het vervolgens niet doen. Ze voelt zich verantwoordelijk en dus doet zij het maar weer, terwijl het eigenlijk niet in haar planning past. Ook kan ze een stuk minder motivatie voor de werkzaamheden opbrengen dan een jaar geleden. ’s Avonds komt ze moe thuis. Na het eten ploft ze op de bank, puf om naar de sportschool te gaan ontbreekt.
Ze is haar stip op de horizon kwijt.
Hoe blijft ze trouw aan zichzelf?
Onder de tweestrijd van Eva liggen prachtige nog onontdekte talenten zoals bv. de ‘Ja-zegger’, de ‘Trouwe vriend’ en de ‘Planmaker’.
Wat als ze haar talenten kent?
Als talenten in de knel komen, gaan ze schuren en kan je je gestrest voelen. Het kennen van je talenten maakt dat je bewust activiteiten kan inzetten op momenten dat je merkt dat je minder goed in je vel zit.
Met het bewust inzetten van deze activiteiten zet je je kalmeringssysteem aan. Het kalmeringssysteem is één van de drie emotiesystemen in je brein. De andere twee zijn het gevaar- en jaagsysteem. Deze twee systemen zet je brein vanzelf aan. Hier hoef je in principe niets voor te doen, het gebeurt gewoon.
Je voelt het vast al: als je langere tijd het gaspedaal ingedrukt houdt, levert dit stress op. Voor het houden van evenwicht is het van belang dat je af en toe activiteiten doet waar je blij van wordt. Je zet bewust je kalmeringssysteem aan.
Het wil niet zeggen dat je nooit meer uitglijdt. Maar met meer veerkracht kan je eerder tot rust komen en je balans hervinden.
Talenten wijzen je de weg
- Wil je meer rust?
- Verlang je naar meer balans in je werk en privé?
- Wil je steviger staan?
- Sta jij open om aan de slag te gaan met je talenten?
Denk dan eens aan:
Als wandelcoach en talentcoach kan ik met je op pad. Tijdens een gratis kennismakingswandeling onderzoeken we je vraag en kijken we naar je wens: jouw stip op de horizon.
Voor een coachwandeling gaan we samen naar buiten, de natuur in. Tijdens de wandelingen stem ik af op de vragen die je hebt en zet gerichte natuuropdrachten in. De natuur spiegelt en geeft inzichten, inzichten die je keuzes kunnen onderbouwen. Je krijgt nieuwe ideeën. Deze ideeën kan je omzetten in kleine concrete stappen. In elke stap zit beweging.
Na een viertal coachwandelingen in de natuur én een talenteninterview, kan je vaak prima zelf verder op weg.
Op de pagina wandelcoaching en de pagina praktisch vind je meer informatie.
Heb je nog vragen of wil je meteen een kennismakingswandeling afspreken, vul dan het contactformulier in. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.