Wandelherinneringen aan Koninginnedag

Nieuwsgierig naar Kreta

Als je bedenkt dat ik vanaf mijn elfde jaar op plekken in Griekenland kom, waar het toerisme nog uitgevonden moest worden, dan snap je misschien mijn stellige voornemen om nooit naar het toeristische Kreta te gaan.

Totdat ik in de ‘Lonely Planet’ een klein stukje tekst over ‘The gorge of death’ bij Kato Zakros lees. De kloof dankt zijn naam aan het feit dat honderden Minoïsche graven in de grotten in de wanden van de kloof zijn ontdekt.

Mijn nieuwsgierigheid naar Kreta is gewekt.

Wandelen op Kreta

Daarnaast blijkt deze kloof ook het beginpunt van de E4 op Kreta te zijn. Het 500 kilometer lange pad verbindt het oosten met het westen van het eiland. De E4 op Kreta  is onderdeel van de Europese langeafstandsroute die van Spanje naar Cyprus loopt.

Mijn verlangen, om de eerste etappe te wandelen en mij te laten imponeren door de natuur en de geschiedenis, is groot.

Eerste etappe E4: Kato Zakros – Chandras

De start vroeg in de ochtend is indrukwekkend. Hoog in de bergwanden zijn de oude grotgraven zichtbaar. In de vallei heerst een immense stilte. Het enige dat je hoort is het ruisen van de wind en het fluiten van vogels. Af en toe ruik je kruidige geuren van salie. En de roze kleur van oleanders is overweldigend.

Behalve mijn rood/oranje shirt, dat ik speciaal deze dag voor de gelegenheid heb aangetrokken, doet niks aan Koninginnedag in Nederland denken.

Aan het eind van de middag, 21 kilometer verder met in totaal 850 meter klimmen en 400 meter dalen is het eindpunt het gehucht Chandras.

Tijd voor een welverdiende freddo espresso met in gedachte een overheerlijke oranjetompouce met slagroom.

Verliefd op wandelen op Kreta.

Foto | Herinneringen aan Koninginnedag | Natalie Zuidam Coaching en Training