Ze kijkt op haar horloge en zegt: ‘Het is maar goed dat ik vandaag een afspraak met jou heb, want ik heb nog maar 1957 stappen gezet en ik moet er 10.000, dus nog ruim 8000 te gaan’. Ze laat haar nieuwe horloge zien. Eigenlijk is het veel meer dan een horloge. Het is een activity tracker, je weet wel zo één die je stappen telt en al je activiteiten bijhoudt. Het leuke is dat het horloge ieder uur aangeeft of ze haar doel bereikt heeft of niet. Het horloge heeft ook een stressmeting, het geeft aan wanneer het tijd is voor een rustmoment. O ja en niet te vergeten, ze kan er ook nog contactloos mee betalen.
Vorige week heeft ze de activity tracker van haar vriend cadeau gekregen. Haar vriendinnen hebben allemaal dit soort trackers en ze zijn razend enthousiast. Haar vriend vindt dat ze niet achter kan blijven, ze is tenslotte ook graag buiten in beweging. Hij heeft speciaal het nieuwste model met extra veel snufjes voor haar uitgezocht. Ze lacht, natuurlijk het nieuwste van het nieuwste, dat past echt bij hem. Het zou haar niks verbazen als één van zijn talenten misschien wel de ‘nieuw freak’ is.
Buiten zijn – één activiteit met verschillende talenten
Natuurlijk heeft haar vriend de activity tracker al van haar geleend om tijdens het racefietsen uit te proberen. Na het sporten laat hij haar enthousiast zien hoeveel kilometer hij heeft gereden en wat zijn maximum snelheid is. Ze ziet dat hij wordt blij van steeds meer kilometers afleggen en het sneller gaan ten opzichte van zichzelf. Het talent van de ‘grenzenverlegger’ past vast en zeker bij hem, net als de ‘bewuste beweger’.
Het talent van de ‘bewuste beweger’ past ook bij haar, maar eerlijk gezegd weet ze niet zo goed of ze nou zo blij is met de activity tracker. Normaal gesproken vindt ze het heerlijk om buiten in de natuur te zijn en een stuk te wandelen en zomaar ergens te zitten. Daar geniet ze enorm van, de ‘momentgenieter’ staat dan vol aan. Maar nu met die activity tracker voelt bewegen als moeten. Opeens moet ze 10.000 stappen zetten. En als ze ergens een hekel aan heeft is het aan moeten. Moeten maakt haar onrustig, het geeft haar stress.
We nemen het blad van haar talenteninterview er nog eens bij en bekijken van welke activiteiten ze allemaal blij wordt. De activiteit ‘buiten zijn’ neemt een prominente plaats in op het blad. Ze vindt dat daar eigenlijk beter ‘buiten ZIJN’ kan staan. Het zit hem in het woord ‘ZIJN’, dat staat voor haar voor het talent van de ‘momentgenieter’.
Talenteninterview
–Bij een talenteninterview dat ik tijdens het coachtraject ‘Wandelen met perspectief’ afneem, komt regelmatig naar boven dat klanten het fijn vinden om buiten te zijn. Buiten zijn geeft hen rust, ze laden hun batterij weer op. Toch zijn de redenen waarom ze graag buiten zijn heel verschillend. Het is dan ook belangrijk om samen met de klant te onderzoeken wat het precies is waar ze tijdens het buiten zijn blij van worden. Wat zijn ze aan het doen als hun ogen gaan glimmen? Want onder die activiteit tijdens het buiten zijn kunnen heel verschillende talenten schuil gaan, waarmee ze hun batterij opladen–
Ze is gewoon graag buiten, wanneer zij dat wil en zonder iets te moeten. Het liefst gaat ze ook een tijdje zitten. Ze kan dan intens genieten van alles dat ze ziet. Verderop staat een bankje, ik vraag of ze nu ook even wil zitten. Ze knikt. We lopen naar het bankje en nemen plaats, we zijn stil. Na een tijdje vraag ik wat haar aandacht trekt in de natuur. Ze wijst naar een boom: Zie je dat, die tak van die boom? Het lijkt wel een mini-boom.
Rust – één van de talenten van de natuur
–In kranten en tijdschriften is de laatste tijd veel aandacht voor de effecten van de natuur op de gezondheid van de mens. In diverse artikelen lees je dat in de natuur veel structuren te zien zijn. Veel vormen in de natuur lijken op fractals, een fractal is een meetkundig figuur. De onderdelen van het figuur hebben dezelfde vorm als het figuur zelf, maar dan kleiner. Een tak is eigenlijk een boom in het klein. Als je steeds verder inzoomt dan zie je een herhaling van de patronen van het figuur. Het bijzondere is dat die patronen je aandacht trekken zonder dat je hersenen er moeite voor hoeven doen. Alleen al kijken naar de natuur brengt rust in je hoofd–
Terwijl we stil naast elkaar zitten, ervaart ze dat het rustiger wordt in haar hoofd. Misschien vindt ze het daarom zo fijn om tijdens het wandelen ook altijd zomaar wat te zitten. Ze kijkt op haar horloge en zucht. Het duurt nog wel even voordat ze aan de 10.000 stappen zit. Ze wordt onrustiger, ze voelt de energie zo uit zich wegvloeien. Haar batterij loopt leeg.
Ik vraag haar wat ze kan doen om de rust die zij net gevoeld heeft morgen weer te ervaren. Ze denkt na. Morgen laat ze bewust haar activity tracker af dan kan ze Buiten ZIJN ervaren. Of nog beter, ze geeft de activity tracker een poosje aan haar vriend, waarschijnlijk past het veel beter bij zijn talenten. Al hoewel, misschien is dat ook wel weer meteen wat veel van het goede. Het kan prima de tweede stap zijn.
Talentenverhaal
–Of je nu wandelt, fietst of een andere buitenactiviteit onderneemt, het maakt eigenlijk niet uit. Want wat de buitenactiviteiten met elkaar gemeen hebben is dat het zien van de natuurlijke structuren rust brengt. Of de buitenactiviteit ook daadwerkelijk je batterij oplaadt, dat hangt van je talenten af. Je hebt allemaal je eigen talentenverhaal–
Ze begrijpt steeds meer hoe haar talenten voor haar werken. Morgen zal ze ongetwijfeld haar activity tracker aflaten en gaan wandelen wanneer zij er behoefte aan heeft. Deze stap is op dit moment goed haalbaar. De volgende stap, om haar vriend een poosje de activity tracker te geven, zal ongetwijfeld een spannende stap voor haar zijn. Maar ik weet zeker dat zij het prima kan uitleggen zodat hij het kan begrijpen. Ze geeft hem een cadeau met een talentenverhaal. Ook geeft ze zichzelf een waardevol cadeau. Ze gunt zichzelf rust en geeft haar talenten ruimte. Wat een stappen zet ze, ze is volop in beweging.
Talentcoaching in de natuur
Wil jij ook begrijpen hoe jouw talenten voor je werken zodat je keuzes kan maken die écht bij jou passen? Denk dan eens aan Wandelen met perspectief. Het talenteninterview en de talentenscan zijn de basis van Wandelen met perspectief, toch ervaar ik keer op keer dat elk coachtraject anders is. Gewoon omdat jij met jouw talenten uniek bent. Wandelen met perspectief is een cadeau-op-maat voor jezelf, het is jouw talentenverhaal. Prachtig als je dit jezelf gunt.
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismakingswandeling. Tijdens de wandeling kan je al je vragen stellen en we onderzoeken wat ik voor je kan betekenen en of wij een click hebben. Wie weet tot ziens! Je bent van harte welkom.
Ben je geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek naar natuur en gezondheid? Kijk dan op de website van Agnes van den Berg. Zij is omgevings psycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen, gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid.