Uitwaaien met talenten

Foto | Uitwaaien Met Talenten | Natalie Zuidam Coaching en Training

Een jaar thuiswerken

Ze valt meteen met de deur in huis: ze zit er even helemaal doorheen. Als ik vraag of ze vandaag in het buitengebied wil wandelen of rond de plas wil lopen, antwoordt ze meteen ‘Rond de plas, ik wil de wind voelen’.

Ze is al een jaar thuis aan het werk en ze merkt dat ze het steeds lastiger vindt om positief te blijven. De contacten met haar team zijn sinds november echt alleen nog maar digitaal en ze is juist zo’n mensen-mens, een ‘groepsdier’. Aan het einde van vorige zomer en aan het begin van de herfst kon ze nog werkafspraken buiten organiseren. Ook al was het in kleine groepjes, het was in ieder geval iets. Ze voelde verbinding met haar collega’s en wat mist ze dat nu.

Ze had zoveel ideeën voor buitenactiviteiten met haar team. Nu zit ze bijna de hele dag achter haar laptop. Ze valt van het ene Zoom overleg in het andere. Ze komt nauwelijks buiten en dat terwijl ze zo’n buitenmens is. Zelfs haar wandeling tijdens de lunchpauze schiet er regelmatig bij in.

Tegenwind en werkplezier

Bij elke persconferentie heeft ze de hoop dat er een kleine versoepeling is voor buiten. Wat zou ze graag de brainstormsessies met haar team in het park houden. Buiten in de frisse lucht, daar kan je prima voldoende afstand houden. Of wat zou het heerlijk zijn om met het team als vanouds op vrijdag het weekend in te luiden op het terras. Maar bij elke persconferentie vervaagt het kleine sprankje hoop dat ze heeft. Elke keer krijgt ze een knauw en nu na de laatste persconferentie is haar werkplezier echt weg.

En dan was het deze week ook nog de ‘wandel  tijdens  je werk – dag’. Nou daar hoeft ze echt niet aan herinnerd te worden hoor. Ze weet ondertussen wel wat de voordelen van wandelen zijn. Afgelopen jaar heeft ze daar volop artikelen over gelezen. Juist daarom wil ze graag naar buiten met haar team. Maar met meer dan twee personen mag volgens het coronadashboard op dit moment nog niet. Ze voelt zich weer boos worden: ‘wandel  tijdens je werk – dag’.  Denk maar niet dat ze is gaan wandelen.

Ze is coronamoe. Het duurt te lang. Haar batterij is leeg en ze weet even niet meer hoe ze haar batterij oplaadt.

Als ik haar vraag wat haar plezier geeft in haar werk, zie ik haar ogen oplichten. Ze antwoordt dat ze het heerlijk vindt om van haar team een echt team te maken. Je weet wel gewoon zo’n team waar iedereen bij hoort, waar iedereen goed is zoals hij is. En waar iedereen zijn eigen bijdrage levert aan het doel dat ze samen voor ogen hebben.  Ze vindt het heerlijk dat haar collega’s allemaal anders zijn, ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en talenten. Natuurlijk botst het wel eens in het team maar dat maakt het juist zo boeiend. Ze is een echte ‘bruggenbouwer’.

Soms sneeuwt het in April

De ‘bruggenbouwer’ staat voor haar op nummer één in haar talenten top 5, op de voet gevolgd door de ‘ideeënfontein’. Ik stel voor dat we al haar talenten, die uit de talentenscan naar voren kwamen nog eens bekijken en dat ze haar talenten ordent zoals het nu voor haar aanvoelt.  Ze ordent haar talentkaarten en legt ze neer, behalve  de ‘bruggenbouwer’, de ‘ideeënfontein’ en het ‘groepsdier’. Ze kijkt naar de kaart van het ‘groepsdier’ en twijfelt. Deze is niet helemaal weg hoor want elke week heeft ze met haar vriendinnen een digitaal koffie/theemoment met taart, waar ze gezellig bijkletsen. Het is natuurlijk anders, maar ze ontmoeten elkaar wel elke week. Ze geeft de kaart een plek in haar talentenlijn. De kaarten ‘bruggenbouwer’ en ‘ideeënfontein’ houdt ze vast en drukt ze stevig tegen zich aan. Ze voelt dat het juist deze talenten zijn die op dit moment geen ruimte krijgen. Haar nummer 1 en 2 zijn in de knel en maken dat ze er op dit moment even helemaal doorheen zit.

We wandelen verder rond de plas en komen langs één van haar lievelingsbomen.  Een aantal weken geleden had de boom volop bloesem. Ze staat stil, ze ziet dat de bloesem is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor intens donker rode blaadjes.

Boom met rode bladeren
Foto | Intens Rood Blad | Natalie Zuidam Coaching en Training

Wat een kracht heeft deze boom toch. De boom staat er gewoon te staan terwijl het deze week nog heeft gesneeuwd. Zachtjes zingt ze ‘Sometimes it snows in April’ van Prince .

Vertrouwen in eigen talenten

Wat is het toch krachtig dat ze haar talenten kent. Ze kan ze inzetten om overeind te blijven staan in deze coronatijd. Volhouden is best lastig en het is oké om er af en toe door heen te zitten. Zij weet dat het moment waarop ze weer gaat stralen in haar werk echt wel komt. De boom heeft tenslotte dit jaar in deze lente ook stralend in bloei gestaan en nieuw blad gevormd, ook al was het door de kou later dan vorig jaar.

We onderzoeken of er activiteiten zijn, die ze de komende periode kan doen, die passen bij haar talenten die nu in de knel zijn. Ze besluit om toch gewoon de activiteiten voor buiten, die ze voor haar team in gedachte heeft, verder uit te werken. Dit is haalbaar, het past bij haar. Ze heeft vertrouwen dat dit gaat lukken. Ze voelt meteen dat de ‘ideeënfontein’  al wat meer ruimte krijgt. Het begint te borrelen en te bruisen. Het is een eerste kleine stap, die meer beweging in gang kan zetten. Voor de ‘bruggenbouwer’ verzint ze ook wel wat, daar zorgt haar ‘ideeënfontein’ wel voor.  

Ik zie dat haar ogen stralen. Ze zal ongetwijfeld haar batterij opladen als ze aan de slag gaat met haar ideeën. Het komt wel goed, ze is op pad met haar talenten, haar werkplezier komt gaande weg wel terug. Ik heb het volste vertrouwen in haar.

Wandelen met perspectief

Zit je er af en toe ook wel eens doorheen en merk je dat het steeds lastiger voor je wordt om je batterij op te laden? Denk dan eens aan Wandelen met perspectief. Samen gaan we op zoek naar je talenten. Je leert je talenten in te zetten op een manier die bij jou past. Zo verstevig jij wie je van nature bent en krijg je meer rust en ruimte voor het hervinden van je werkplezier.

Wil je meer weten, neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of
-wandeling, net wat jij plezierig vindt.

Wil je na het lezen van dit blog eens sparren wat Talentcoaching in de natuur voor jouw organisatie / jouw team zou kunnen betekenen, ook dat kan. Als je contact met mij opneemt maken wij een afspraak om dit vrijblijvend te onderzoeken.

De wandelgebieden zijn de buitengebieden rondom Gouda, zoals de Reeuwijkse Hout en de Goudse Hout. Maar in overleg zijn andere gebieden natuurlijk ook mogelijk.