Oog in oog met het talent van een Schotse Hooglander

Foto | Het talent van een Schotse Hooglander | Natalie Zuidam Coaching en Training

Hé wat raar, we liepen toch op een open heideveld? Maar hier is een afrastering. Waarom is dit stuk eigenlijk afgezet? Heb jij een bordje gezien? Nee? En jij dan? Nee ik ook niet. Al snel zien we uitwerpselen op het pad, die doen vermoeden waarom het stuk heideveld begrensd is: Grazers!

En ja hoor, nog geen twee tellen later als we langs struiken lopen, stuiten we opeens op een groepje van vier Schotse Hooglanders aan de rechterkant van het pad. Ze kijken ons indringend aan. O, en links zie ik er ook nog twee. Oef, hier was ik even niet op voorbereid. Ik vind het altijd heel gaaf als ik weet dat ik deze grote beesten op een wandeling kan tegenkomen. Vooral als je ze in de verte al ziet staan en dat je weet dat je langzaam je pad kan vervolgen en ze op ruime afstand kan passeren. Maar nu op dit moment zijn ze er opeens en vind ik ze vooral imponerend.

Ik scan de omgeving, gelukkig zie ik nog geen jonkies. Als er jonkies in de kudde zijn, schijnen Hooglanders wat onrustiger te kunnen zijn. Normaal gesproken zijn het hele rustige dieren, daar ga ik nu dan ook maar vanuit. Langzaam vervolgen we het pad tussen de dieren door. Ik kijk om en zie ik dat de Hooglanders niks meer van ons aantrekken en verder gaan waar ze mee bezig waren. Een aantal zijn er aan het grazen en een ligt te herkauwen.

Als ik naar de Hooglander kijk die vlakbij mij op de grond ligt te herkauwen, moet ik lachen. Want hier sta ik dan zo maar opeens letterlijk oog in oog met het schitterende talent van de ‘herkauwer’. Zo ziet dit talent er dus uit als het actief bezig is. Het is voor de Hooglander heel gewoon dat hij af en toe wat herkauwt, daar is voor hem niks bijzonders aan. Het gaat hem heel gemakkelijk af.

Het talent van een ‘herkauwer’

Vind je het fijn om als je iets gedaan hebt of een gesprek gehad hebt om tijd voor jezelf te hebben om er nog eens over na te denken en te reflecteren? Krijg jij energie van de inzichten die dan bij jou boven komen drijven? Misschien heb je dan wel, net als ik, het talent van de ‘herkauwer’.

Ik vind het heerlijk om te reflecteren op activiteiten waar ik mee bezig ben. Ergens nog eens een nachtje over slapen of sparren met een ander om al mijn gedachten toch nog iets helderder te krijgen. Gewoon om te checken of de weg die ik ben ingeslagen nog de juiste weg is of dat ik de route beter kan wijzigen.

‘Herkauwen’ doe ik het liefst buiten. Zo belandde ik afgelopen week op een terras met een ijskoffie. Even niks doen en de sessie met mijn ondernemerscoach op mij laten inwerken. Alles nog eens de revue laten passeren en overdenken. Heerlijk!

Dat niks doen valt eigenlijk wel mee. Het talent van de ‘herkauwer’ is volop aan het werk. Ik weet ook dat dit één van de talenten is die bij mij makkelijk op hol kan slaan. In eerste instantie heb ik dat vaak nog niet zo door. Maar als ik merk dat ik ga uitstellen en niet tot actie overga is dat voor mij een signaal dat de ‘herkauwer’ aan het overdrijven is en mij afremt.

Gelukkig is de ‘herkauwer’ die middag op het terras in het gezelschap van de ‘momentgenieter’ en weet ik dat er balans is.

Foto | Herkauwen en reflecteren | Natalie Zuidam Coaching en Training

Talenten overdrijven

Kun je talenten dan ook overdrijven? Ja hoor en het kan iedereen overkomen. Vaak gebeurt het in spannende periodes waar stress de kop opsteekt.

Stel je voor, je bent gevraagd door een gerenommeerde uitgeverij om een artikel voor één van hun bladen te schrijven. Ze zijn heel enthousiast over de blogs die jij schrijft. Nu is er een artikel voor de eerstvolgende editie uitgevallen en kan het artikel dat je gaat schrijven direct geplaatst worden. De deadline voor het inleveren van je artikel is wel op heel korte termijn, maar ze gaan ervanuit dat dat geen bezwaar voor je is.

Natuurlijk heb je ja gezegd! Je houdt gewoon van schrijven. En je houdt ook van het lezen van vakliteratuur, dat is je inspiratiebron bij het schrijven van je blogs.

Het talent van de ’woordkunstenaar’ en ‘kennisspons’ komen helemaal tot hun recht bij deze opdracht.

Vol enthousiasme start je, je zit boordevol energie. Je wilt zoveel mogelijk achtergrondinformatie verzamelen en speurt het internet af naar informatiebronnen. Je vindt interessante boeken, die je vlug nog even bestelt. Als je ze morgen in huis hebt kan je ze nog snel even lezen en verwerken in je artikel. Opeens herinner je dat iemand in je netwerk veel vakkennis heeft over het artikel dat je gaat schrijven. Die persoon moet je natuurlijk spreken en mailt hem voor een afspraak. Hopelijk krijg je snel een reactie.

Aan het eind van de dag constateer je dat je nog geen letter geschreven hebt. Er staat nog niks op papier en toch ben je hartstikke moe. Dat je nog geen letter geschreven hebt en dat al je energie weggelekt is, zijn voor jou signalen dat je een talent aan het overdrijven bent. Het talent van de ‘kennisspons’ is op hol geslagen. Je beseft dat je het vanaf morgen anders aangaat pakken. Het is tijd voor reflectie.

Foto | Tijd voor reflectie | Natalie Zuidam Coaching en Training

Signalen herkennen

Het is echt geen ramp hoor als je een keer een talent aan het overdrijven bent. Als je de signalen herkent en weet welke activiteiten je kunt doen om je talenten in balans te brengen, kan je dit soort momenten prima aan.

Maar soms heb je helemaal niet helder waarom je niet lekker in je vel zit. Als je al een tijdje geen plezier meer in je werk hebt, kan dit een signaal zijn dat je talenten uit balans zijn. Het is dan goed je talenten te kennen en weten hoe je je talenten concreet kan inzetten.

Herkenbaar? Ben je toe aan reflectie? Durf je in de spiegel naar jezelf te kijken, ook al vind je dat stiekem best spannend? Denk dan eens aan ‘Wandelen met Perspectief‘.

Bij ‘Wandelen met Perspectief’ onderzoeken we wat je talenten zijn en hoe ze voor je werken. Ik help je de vertaalslag te maken naar hoe je je talenten concreet kan inzetten. Zodat je stappen kan zetten en keuzes kan maken, die echt bij jou passen. Hierdoor kom je lekkerder in je vel te zitten en kan je op weg naar meer werkplezier.

Vul gerust het contactformulier in om een afspraak te maken voor een vrijblijvende kennismakingswandeling. Tijdens de wandeling kan je al je vragen stellen, ervaren of we een klik hebben en onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.