Winterweekend – Tijd voor een dosis natuur & talent

Foto | Eindeloos wandelen en wat fotograferen | Natalie Zuidam Coaching en Training

Over tuinvogels tellen, talenten en de Natuurpiramide

Hoe was je weekend weg?

‘Hoe was je weekend weg?’ vraagt mijn collega als we de werkdag starten met een coffee-to-go en een wandel-meeting. Ook al is het al even geleden, over een antwoord hoef ik niet lang na te denken. Enthousiast roep ik: ‘In één woord heerlijk! Een héél weekend in een huisje in het bos, eindeloos wandelen, wat fotograferen en cappuccino op de veranda, daar laad ik in de winter van op.’ Het is fijn om elkaar live te ontmoeten en ook tijd te nemen voor elkaars persoonlijke belevenissen.

Tuinvogels tellen

Heb jij ook niks bijzonders gedaan?

Als ik aan het eind van de middag boodschappen bij de supermarkt doe, verbaas ik mij dat het schap met voer voor de tuinvogels bijna leeg is. Oké, volgens de weerverwachting belooft het de komende periode echt winter te worden, maar dan verwacht je toch niet dat het vogelvoer, op de potten vogelpindakaas na, uitverkocht is.

Dan herinner ik mij dat pas geleden ook de nationale tuinvogeltelling was. Zelf heb ik in de kerstvakantie ook een voedersilo aan de pergola in ons postzegel-stadstuintje gehangen. Sinds die tijd komen regelmatig twee koolmezen en twee pimpelmezen op bezoek in de tuin. Ze inspecteren meteen of het vogelhuisje geschikt is voor hun nestje in het voorjaar. In de top van de boom fluiten ze naar hartenlust. Ik ben benieuwd wie van de twee dit jaar het vogelhuisje gaat ‘huren’.

Het is een gezellig gezicht om de vogels zo bezig te zien, het maakt mij vrolijk. Terwijl ik een kop groene thee drink en onze oude dove kat op schoot ligt, kan ik eindeloos naar de vogels kijken en luisteren.

Talenten

Maar dat is toch heel gewoon? Gewoon, dat is waar het om draait bij talent.

Het is raar te beseffen dat binnen zitten op de bank en naar de vogels kijken een activiteit blijkt te zijn waar ik blij van word. Het talent van de momentgenieter staat aan. Terwijl het voor mij voelt als niks doen.  Gewoon wat zitten,  kijken en ondertussen de kat aaien.

Precies, gewoon, dat is waar het om draait bij talent. Talent is niet alleen weggelegd voor mensen die ergens in excelleren. Iedereen heeft talent en dat geldt ook voor jou. Talenten zijn te vinden in activiteiten waar je blij van wordt, activiteiten waar je helemaal in op kunt gaan en die voor jou heel gewoon zijn om te doen.

Als je je eigen talenten kent, krijg je meer inzicht in wie je als persoon bent. Door je talenten bewust in te zetten, kan je een omgeving voor jezelf creëren waarin jij je goed voelt. Als jij lekker in je vel zit, dan heeft dat ongetwijfeld positieve invloed op je huisgenoten, familie,  vrienden en collega’s. En dat is best prettig in deze onzekere tijd.

Denk je nu: ‘Maar op dit moment met de strenge  lockdown en de avondklok kan ik helemaal niks doen wat ik leuk vind?’ Gun jezelf wat positiviteit en onderzoek van welke activiteit je afgelopen maand energie kreeg. Het kan in iets heel kleins zitten. Misschien wel in het bakken van die appeltaart voor de oude buurvrouw of de door jou zelfgemaakte handletteringkaart voor een goede vriendin. Of heb jij ook deelgenomen aan de tuinvogeltelling maar geeft deze activiteit je om een heel andere reden energie dan bij mij.

Talenten in actie

Wist je al dat onder een zelfde activiteit verschillende talenten kunnen liggen?

Ga jij bij de tuinvogeltelling meteen op zoek naar informatie op internet op over de vogels die je in je tuin ziet. De kans is groot dat het talent van de ‘kennisspons’ actief is. Of geniet jij ervan dat je dit jaar je wel acht verschillende vogels gespot hebt, terwijl je vorig jaar maar vijf soorten vogels zag. Wie weet zit hier het talent van de ‘grenzenverlegger’ verstopt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon graag iets samen doet met je kinderen en dat hun enthousiasme bij het tellen van de vogels bij jou het talent van de ‘sfeervoeler’ aanwakkert.  

Het is de moeite waard om op ontdekkingsreis te gaan. Ga eens wandelen met een vriend of vriendin en bespreek wat jullie de afgelopen maand gedaan hebben. Onderzoek samen de volgende vragen:

  • Waar ben je tevreden over wat je in de afgelopen periode gedaan hebt?
  • Welke activiteiten geven je voldoening?
  • Hoe heb je het voor elkaar gekregen om die activiteiten te doen?
  • Heb je een idee welke talenten onder deze activiteiten liggen?
Welke activiteiten wil je de komende periode blijven ondernemen?

Eerlijk is eerlijk, nu de lockdown weer verlengd is, zijn veel activiteiten nog niet mogelijk. Shoppen, een terrasje pakken, naar de sportschool gaan, koken voor je vriendengroep of met elkaar naar een concert, het zit er voorlopig gewoon weg niet in. Juist daarom is het goed dat je je bewust bent welke kleine activiteiten wel kunnen.

Natuurpiramide

Elke dag een beetje natuur? Het is eenvoudiger dan je denkt.

Waarschijnlijk staat er vast iets van een buitenactiviteit in het rijtje van de activiteiten die je de komende periode wilt blijven ondernemen. Een rondje door het stadspark met een vriendin , een coffee-to-go, met de kids naar de natuurspeeltuin, luisteren naar de vogels in de tuin, slapen in een huisje in het bos, gewoon wat wandelen en fotograferen, geocachen op de hei of in de buurt: het is allemaal mogelijk. En met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht is dat een fijn idee.

Foto | Cappuccino op de veranda | Natalie Zuidam Coaching en Training

Dat buiten zijn goed voor je is, weten we ondertussen allemaal. Maar soms lukt het gewoon niet om naar het bos te gaan, ook al wil je dat graag. Het fijne is dat natuuractiviteiten helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. Natuuractiviteiten zijn er in alle soorten en maten: groot – klein, lang – kort, ver weg – dichtbij. Al deze activiteiten vinden een plekje in de natuurpiramide, waarin elke laag een belangrijke dosis is om natuur op verschillende manieren op te doen.

Voor de opleiding tot Register Wandelcoach® heb ik een paper geschreven over de Natuurpiramide. Samen met Hilde Backus is de paper bewerkt tot een artikel dat geplaatst is in de nieuwsbrief van Het Coach Bureau.

Ben je nieuwsgierig naar het artikel “Zoom-moe? Ontdek de Natuurpiramide’ ?

Laat je tijdens de lockdown inspireren door de Natuurpiramide. Trek eropuit in de natuur, drink een cappuccino op de veranda van een boshuisje, tel de vogels in je tuin, of haal de natuur in huis. Maak nieuwe belevenissen. Elke trede van de Natuurpiramide is waardevol.

https://wandelcoach.nl/blog/zoom-moe-ontdek-de-natuurpiramide/

Heb je behoefte aan Vitamine Groen? Tijdens de verlengde lockdown ontvang je, als volwassene, 50% korting op het wandelcoachtraject ‘Wandelen met perspectief’.