Laat je talenten buitenspelen

Foto | Talenten spelen buiten | Natalie Zuidam Coaching en Training

Speuren op een zaterdagmiddag

Het is zaterdagmiddag. Na een tocht door de polder wandel ik terug naar de bebouwde kom van de stad. Van rechts zie ik vier meisjes in prinsessenjurken aan komen huppelen, bij de kruising blijven ze staan. Ze wijzen naar een pijl op de grond en zeggen tegen elkaar dat ze die kant op moeten. Al snel sluiten twee volwassenen, waarschijnlijk een vader en moeder van één van de kinderen, zich aan bij het vrolijke viertal. Een van de meiden roept enthousiast dat de pijl de sloot in wijst en dat ze moeten zwemmen. Ze doet alsof ze een duik neemt… De vader zegt dat het waarschijnlijk de bedoeling is dat ze de bocht omgaan, voor zwemmen is het nu nog een beetje koud.

Met een glimlach op mijn gezicht loop ik verder en denk aan de verjaardagsfeestjes van vroeger.

Een speurtocht, dat was wel het allerleukste dat je kon doen tijdens een verjaardagsfeestje. Speuren naar pijlen, wat werd ik daar blij van.
Dan herinner ik mij ook die gekleurde paaltjesroutes in het bos, die ik vroeger met mijn ouders liep, als wij op vakantie waren. Speuren naar gekleurde paaltjes, het was voor mij één groot feest, de hele route was ik aan het spelen.

De gedachten aan het buitenspelen dat ik als kind deed, maken mij vrolijk. Tegelijkertijd zet het mij ook aan het denken, want wat maakt dat we als volwassenen niet meer buiten spelen? De ouders bij de meidengroep hebben zichtbaar plezier tijdens de speurtocht. En plezier hebben werkt positief op onze gemoedstoestand.

Spelen en talent-in-actie

De Amerikaanse Psychiater Stuart Brown legt in het boek Play (2010) uit dat het ook voor volwassenen goed is om te spelen. Volwassenen, die te weinig spelen, hebben kans dat hun optimisme minder wordt en dat ze somberder worden. Spelen maakt dat je meer open staat voor het zien van mogelijkheden. Van spelen word je als vanzelf vrolijk en flexibel. Spelen is als het ware voeding voor je brein.

Volgens Brown is spelen niet perse een activiteit, het is het gevoel dat de activiteit oproept. In welke activiteit kan je helemaal opgaan?  Bij welke activiteit vergeet je de tijd? De kans is groot dat je bij deze activiteiten aan het spelen bent.

Naar mijn idee ligt hier het raakvlak met talent-in-actie. Waar word je blij van? Welke activiteiten vind je heel leuk om te doen? Bij welke activiteiten vergeet je de tijd? Als je deze activiteiten onderneemt zijn naar alle waarschijnlijkheid je talenten in actie.

Sta je open om te spelen?

Wil je graag weer wat speelsheid in je leven, maar weet je nog niet zo goed hoe. Denk dan eens terug aan je kindertijd en stel jezelf de volgende vragen

  • Wat deed je graag?
  • Welke activiteiten vond je super leuk om te doen?
  • Deed je die activiteit met vriendjes en vriendinnetjes?
  • Of speelde je juist het liefst helemaal alleen? 

Herinner je het je niet zo goed meer, vraag het dan eens na bij  je ouders of andere personen die jou als kind hebben meegemaakt. Misschien kunnen zij je vertellen wat én hoe jij graag speelde.

Als je in kaart hebt gebracht welke spelactiviteiten het zijn, probeer dan een manier te verzinnen hoe je deze activiteiten of speelsheid onderdeel kan laten zijn van je volwassen leven. Misschien doe je het al en ben je op sommige momenten onbewust aan het spelen.

Foto | Geocachen op een zondagmiddag | Natalie Zuidam Coaching en Training

Geocachen op een zondagmiddag

Het is zondagmiddag. Manlief en ik zijn aan het geocachen. We lopen naar het volgende waypoint waar we de openingen in een scherm moeten tellen. Als we dit antwoord weten, kunnen we de eind-coördinaten van de cache berekenen. Bij het scherm staat een bankje, het staat uit de wind in de zon, we besluiten een lunchpauze te houden.

Met een glimlach op mijn gezicht besef ik dat ik aan het speuren ben. Als volwassene merk ik dat ik nog steeds een vrolijk gevoel krijg deze activiteit. Mijn talenten zijn in actie, ik ben aan het spelen. Spelen laadt mijn batterij op en geeft mij luchtigheid. En dat is in deze lockdowntijd heel fijn.

Speel jij nog wel eens?

Wil je ook meer luchtigheid voor jezelf in deze lockdowntijd? Heb jij behoefte aan meer plezier, veerkracht en rust?  Wil je je talenten hierbij inzetten, maar weet je niet zo goed hoe?

Neem gerust contact met mij op of vul het formulier in om een afspraak te maken voor een vrijblijvende kennismaking. Als ik het formulier ontvangen heb, neem ik binnen twee werkdagen contact met je op voor een belmoment om een kennismakingswandeling af te spreken. Zo kan jij onderzoeken of er een match is en wat ‘Wandelen met Perspectief’ of een eigen themawandeling voor je kan betekenen.

Foto | Speuren naar de cache | Natalie Zuidam Coaching en Training

Meer lezen
Stuart Brown M.D. (2010). Play – How it shapes the brain, opens the imagination, and invigorates the soul, Penguin Putnam Inc.