JA! – Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd

Foto | JA! Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd | Natalie Zuidam Coaching en Training

De kop is er weer af, het nieuwe schooljaar is begonnen. Je bent blij dat jullie team dit schooljaar zoveel aandacht heeft voor de gouden weken waarin de groepsdynamica centraal staat. Dit is zo belangrijk! Want twee keer een lockdown, twee keer een lange periode  thuisonderwijs: een aantal groepen heeft er behoorlijk last van gehad. Het bleef stormen in de groepen.

Tijdens de eerste vergadering vraagt de directeur wie de best practice van de startactiviteiten van de gouden weken in de groepen wil verzamelen en wil presenteren tijdens de komende vergadering. De directeur is nog niet uitgesproken of jij voelt je hand al omhoog gaan.

Voor je het weet heb je gezegd dat jij het wel doet. Tegelijkertijd voel je dat dit nu zo’n vraag is waar je eigenlijk helemaal geen ‘ja’ op had willen zeggen. Je had je mond willen houden of nog liever, je had ‘nee’ willen zeggen. Want eigenlijk is je agenda al weer behoorlijk volgelopen en heb je helemaal geen tijd om alles uit te gaan zoeken en een presentatie voor te bereiden. Je weet nu al dat je je in allerlei bochten gaat wringen om het wel te doen. Je hebt tenslotte ‘ja’ gezegd en dan doe je het gewoon. Terwijl je je in de vakantie nog zo had voorgenomen om het dit schooljaar anders te doen, om vaker ‘nee’ te zeggen. Tijdens de zomervakantie was het zo duidelijk voor je. En toch heb je net weer ‘ja’ gezegd.

Herken je dit? Dan is het heel goed mogelijk dat één van jouw talenten het prachtige talent van de ‘Ja-zegger’ is.

Het talent van de ‘Ja-zegger’

Heb je het talent van de ‘Ja-zegger’, dan ben je iemand die (zoals de naam al doet vermoeden) vaak en snel ‘ja’ zegt. De kans is nu heel groot dat je denkt: ‘Is dat een talent dan? En is het prachtig?’ Want op dit moment baal je behoorlijk dat je alweer ‘ja’ gezegd hebt.

Toch is het goed om te beseffen dat er heel veel positieve kanten aan dit talent zitten. Wat mensen met dit talent zich vaak helemaal niet realiseren is dat andere mensen echt op hen kunnen bouwen. Want als een ‘Ja-zegger’ iets belooft te doen, dan zal ie er echt alles aan doen om de afspraak na te komen. Voor een ‘Ja-zegger’ is dat namelijk héél vanzelfsprekend.

Ook staan mensen met het talent van de ‘Ja-zegger’ vaak voor veel dingen open. Ze reageren veelal positief als andere mensen met nieuwe ideeën komen. Ze zien kansen, doen graag mee en willen aan de slag. Anderen ervaren mensen met dit talent meestal als enthousiaste en spontane mensen.

Ze vinden het daarnaast fijn om verantwoordelijkheid te nemen. Anderen kunnen er op vertrouwen dat de activiteiten die afgesproken zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Het is voor je collega’s dus heel fijn om mensen met dit talent in het team te hebben. Ze ervaren je ongetwijfeld als een betrokken enthousiaste collega waar ze op kunnen bouwen.

Als je te vaak ‘ja’ zegt

‘Ja’ zeggen geeft je energie en laadt je batterij op. Toch is het belangrijk dat je niet overal ‘ja’ op zegt. Het kan ook te veel van het goede zijn. Het is niet voor niks dat je je in de zomervakantie hebt voorgenomen om vaker ‘nee’ te zeggen. Door je enthousiasme loopt je agenda ongemerkt heel snel vol. En ook al staan er allemaal leuke activiteiten in je agenda, ook die slurpen veel energie van je.

‘Positief nee’ zeggen

Moet je dan overal ‘nee’ tegen gaan zeggen? Waarschijnlijk voel je al dat dit niet een passende oplossing voor je is. De kans is namelijk groot dat als je heel vaak ‘nee’ gaat zeggen, het talent van de ‘Ja-zegger’ in de knel komt en gaat protesteren. Dat merk je doordat je steeds onrustiger wordt.  Je enthousiasme ebt weg en je voelt je totaal niet meer betrokken.

Als dat gebeurt en je doet er niks mee, dan ben je veel verder van huis. ‘Nee’ zeggen past niet bij je, maar wat dan wel? Waarschijnlijk werkt het voor jou beter om ‘positief nee’ te zeggen. Je zegt dan niet helemaal nee, maar je kijkt wat mogelijk is. Zo bied je de ander een alternatief, blijf je betrokken en zeg je ‘ja’ tegen jezelf.

Jouw talent

Heb jij het prachtige talent van de ‘Ja-zegger’ blijf dan vooral ‘JA’ zeggen tegen activiteiten waar je blij van wordt. En zeg af en toe ook ‘positief nee’ om jezelf niet voorbij te lopen en een overvolle agenda te vermijden.

Vermoed je dat het talent van de ‘Ja-zegger’ één van jouw talenten is en vind je het lastig om hiermee om te gaan? Sta je open om ook je andere talenten te onderzoeken en wil je leren hoe ze voor jou werken? Neem gerust contact met mij op. Dan maken we een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingswandeling. Tijdens de wandeling kan je al je vragen stellen. Ook kan je onderzoeken of er een klik is en wat ik voor je kan betekenen.