Zomertijd – Een tijd van niks doen

Eigen talenten in actie

‘Even helemaal niks!’ Maar is dat wel zo? Want wat staat al heel lang met stip op je lijstje om te ondernemen als je straks alle tijd van de wereld hebt? Waar kijk jij naar uit?

Sta deze zomer eens stil bij de activiteiten waar je van geniet.
Geniet je van het lezen van een boek? Word je blij van een wandeling in de natuur? Vergeet je de tijd als je met je vriendengroep op het terras zit? Dit soort activiteiten zijn allemaal ‘talenten in actie’. Ze geven je positieve energie en laden je batterij op.

Kijk door de talentenbril naar je kinderen

Het is ook bijzonder om in de zomervakantie op deze manier naar je kinderen te kijken. Wanneer zie je jouw kinderen genieten, wat doen ze dan precies?

Werkt je kind heel geconcentreerd aan een bouwtekening voor een hut? Vergeet je dochter de tijd als zij boeken uitzoekt in de bibliotheek? Speelt zij het liefst de hele dag buiten met de buurkinderen? Zoekt je zoon op internet recepten voor een toetje voor de aardbeien uit eigen tuin? Of gaat hij graag een dagje vissen met opa? Verzamelt je puberdochter uren lang steentjes en schelpen op het strand waarmee ze vervolgens de mooiste mozaïeken legt? En je puberzoon, kijkt hij onafgebroken filmpjes op YouTube van skaters waarna hij ’s avonds met vrienden naar de skatebaan gaat en de trucs uitprobeert totdat het hem lukt?

Wat je kinderen ook doen: als je ze een compliment geeft en ze wuiven het weg door te zeggen dat het voor hen héél gewoon is, dan wéét je dat het hun ‘talenten in actie’ zijn.

Talent als basis

Onder al deze ‘talenten in actie’ zitten waardevolle talenten verborgen. Deze talenten maken deel uit van de basis van wie je kind daadwerkelijk is. Het is mooi om te proberen zo veel mogelijk verschillende situaties te creëren waar je kinderen hun talenten kunnen inzetten. Ze worden er veerkrachtiger van.

Maar denk je deze zomer af en toe: ‘Zo nu even helemaal niks, ik lees’.
Ga er vooral mee door, je eigen talenten zijn waarschijnlijk volop in actie!

Gekleurde parasols aan het water