Talentenpad

Foto | Talentenpad | Natalie Zuidam Coaching en Training

Trekvogelpad of Marskramerpad

‘Zei je nou dat je hebt gekozen voor het Trekvogelpad omdat die naam je meer aanspreekt dan de naam van het Marskramerpad? Baseer jij daar je keuze op? Op de naam van een pad? Dat is toch totaal niet onderbouwd?’

Ja inderdaad de naam van het pad heeft voor mij de doorslag gegeven. In eerste instantie heb ik ook het gevoel dat mijn keuze voor het Trekvogelpad totaal niet onderbouwd is en dat ik zomaar maar wat gekozen heb.

Onderbouwd kiezen – keuzestress of kiezen vanuit talent

Toch voelt het dat het klopt en dat deze keuze, gebaseerd op de naam, bij mij past. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met een onderliggend talent. Wat precies weet ik nog niet, daar kom ik nog wel achter.

Nadat ik in de eerste week van januari het Pieterpad heb afgerond, blijven de wandelkriebels bestaan. Ik neem mij voor om nu een lang afstandspad te gaan lopen dat horizontaal door Nederland gaat. Twee paden komen daarvoor in aanmerking: Het Marskramerpad en het Trekvogelpad.

Natuurlijk wil ik een zorgvuldige keuze maken, dus ik besluit ervaringen van andere lopers te verzamelen. Alle voors en tegens kan ik op deze manier in kaart brengen en tegen elkaar afzetten in een tabel zodat het overzichtelijk wordt en mijn keuze wel overwogen is. Het is ontzettend leuk dat zoveel mensen meedenken en suggesties geven, hier geniet ik enorm van. Maar op de één of andere manier kom ik niet verder dan het verzamelen van informatie, ik kom er niet toe om het uit te werken.

Keuzestress – ik doe gewoon maar wat

Ondertussen komt het voorjaar steeds dichterbij en dat is een prachtige tijd om buiten in de natuur te zijn. Als ik de routes iets aandachtiger bekijk, zie ik dat ik van beide trajecten wel eens stukken gelopen heb. En voor allebei is wat te zeggen. Welke ga ik doen? Op welk traject ga ik mij voorbereiden?

Het is de naam van het pad dat voor mij uiteindelijk de doorslag geeft.

Vroeger was een marskramer onderweg altijd bezig met zijn werk. Hij moest van alles. En een trekvogel gaat gewoon wanneer ie voelt dat het tijd is om te gaan. Dat is voor mij precies de vrijheid van het onderweg zijn. Ik wil vooral niks moeten. Aan alles voel ik dat mijn keuze past.

Keuzes die passen – talenten worden zichtbaar

Terwijl ik de zin ‘Ik wil vooral niks moeten’ opschrijf, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Natuurlijk daar is ie weer. Hoe kon ik dit talent vergeten, het talent van de ‘uitblinker als ik dat wil’!

In dit geval duidelijk gecombineerd met het talent van de ‘woordkunstenaar’. Er kan zoveel in woorden zitten. Het moet echt helemaal voor mij kloppen.

Overigens is het de keuze voor het Trekvogelpad ook een prima keuze voor het talent van de ‘bewuste beweger’. Het Trekvogelpad is 414 kilometer en dat betekent dat het minimaal 87 kilometer langer is dan het Marskramerpad.

Ook al mis ik de talenten van de ‘weger’ en de ‘planmaker’ om een zorgvuldig onderbouwde keuze te maken, de ‘uitblinker als ik dat wil’, de ‘woordkunstenaar’ en de ‘bewuste beweger’ zijn in ieder geval zeer tevreden met de keuze van het Trekvogelpad.

Er is nog één hobbel te gaan. Ga ik van West naar Oost lopen of van Oost naar West?

Als ik het boekje van het Trekvogelpad goed bekijk en inzoom op de eerste/laatste zeven kilometers zie ik dat deze kilometers door de stad gaan of door het duingebied en langs het strand.

Deze keuze is snel gemaakt. Het talent van de ‘momentgenieter’ gaat helemaal aan bij het idee dat ik op het strand mijn bergschoenen kan uitrekken en dan zo op blote voeten de zee in loop…

En met het dit talent erbij wordt het Trekvogelpad helemaal mijn Talentenpad.

Foto | Talentenpad | Natalie Zuidam Coaching en Training

Ondertussen ben ik in etappes onderweg van Oost naar West op het Trekvogelpad. Bergen aan zee is mijn stip op de horizon.

Keuzes vanuit je talenten kloppen altijd

Als je je talenten kent, kan je keuzes maken die bij je passen. Wil jij ontdekken welke talenten jij allemaal in je rugzak hebt zitten? Wil jij ook keuzes maken die je passen? Denk dan eens aan het coachtraject ‘wandelen met perspectief’.

Wandelen met perspectief

Bij de start van dit traject vul je een talentenscan in en houden we een talenteninterview. We gaan samen naar buiten, ik stem af op de vragen die je hebt en zet gerichte natuuropdrachten in.

De uitkomsten van jouw talentenscan en talenteninterview lopen als een rode draad door het gehele traject heen. Ik help je spiegelen zodat jijzelf de vertaalslag kan maken tussen de theorie van de talenten en hoe het voor jou werkt. Je krijgt eigen inzichten in wie je bent en waarom je doet wat je doet. Als je je talenten kent, kan je gericht stappen zetten om weer werkplezier te ervaren en in je werk te gaan floreren.

Interesse in talentcoaching in de natuur? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismakingswandeling om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

Noot: De talentenscan waarmee ik werk is van Luk Dewulf – Ik kies voor mijn talent